Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извадени са телата на четиримата затрупани под срутилия се хотел в "Слънчев ден"

Арх. Виктор Бузев: Планът за реконструкция не е предвиждал ръчно събаряне на сградата

| обновено на 10.04.15 в 15:35
хотел вероника
Снимка: Радио Варна

Близките на четиримата загинали при срутването на хотел „Виктория” в курорта „Слънчев ден” потърсиха съдействие от общината, тъй като част от загиналите нямат лични карти за издаването на смъртните актове. Проблемът беше уреден чрез издаване на медицински документи от Съдебна медицина.

По-рано бе прекратено издирването на хора под срутилия се хотел, след като през нощта срещу петък беше открито тялото и на четвъртия затрупан работник. Имената на загиналите са Борислав Стефанов, Йосиф Стефанов, Тодор Тодоров и Манол Манолов.

Според главния архитект на община Варна Виктор Бузев планът за реконструкция на хотела не е предвиждал ръчно събаряне на сградата:

В този план е описано съвсем подробно кои части се демонтират, по какъв начин. Това, което е направено в този план за безопасност и здраве, изключително е подчертано, че става въпрос за машинно събаряне. Никъде не става дума за събаряне на ръка, освен с машина. Има си разположения на площадката на кран. В същност планът за безопасност здраве регламентира колко души трябва да има на площадката и тази информация би трябвало да присъства на информационната табела на всеки един строеж.

Бузев каза още, че разрешението е за реконструкция, модернизация и основно обновяване на хотела. Главният архитект на Варна опроверга твърденията, че разрешителното за строеж за хотел "Вероника” в курорта "Слънчев ден” е издадено от общината само за един ден. Според документите то е с дата 5-и март, но е влязло в сила на 20-и март, след изтичане на срока за обжалване.

Изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров опроверга информацията, че собственикът на една от фирмите подизпълнители на ремонта на хотела е бил задържан. Новината за задържането на Георги Георгиев съобщи кметът на града Иван Портних. Лазаров уточни, че Георгиев и синът му са били разпитани и са осигурени за нуждите на разследването, но не са задържани.

Трима от загиналите са роднини на Рашко Йосифов, който по щастлива случайност е излязъл от обекта в последния момент:

Този, който беше обезглавеният, той ми е зет, мъж на сестра ми. Едното момче е съпруг на племенничката ми, единият ми е племенник. Аз няма какво обяснение да им дам. Говорим за 12 сираци в момента. Племенникът ми има 6 деца, а другите двама имат по 3.

Ние бяхме заедно вътре в сградата. Имах късмет, че излязох, понеже кислородната бутилка свърши и колегите ме помолиха да отида да сменя кислородната бутилка. Господин Георгиев и синът му докараха едни ХИЛТИ-та и ни казаха да изкъртим колоните. Синът му беше с нас вътре през цялото време и ни каза какво да правим. След като се изкъртиха колоните, преди да започнат да се режат от колегата Тодор, синът му се взе инструментите и си замина. Рухването стана, след като се прерязаха арматурите, заяви Йосифов.

Един от роднините - Николай, коментира вината на собственика на фирмата подизпълнител Георги Георгиев:

Аз оставям на Господ, той да реши какво да прави, защото този човек ще влезе в затвора за една година, ще даде някой лев рушвет и ще го оставят пак на свобода.

Междувременно, освен двете фирми подизпълнители на събарянето на хотела, в раследването се появи и трета - софийската "Дарк 2002".

Регионалната инспекция за строителен контрол във Варна спря всички строителни и монтажни работи на терена на хотела и назначи техническа експертна комисия. На мястото на инцидента е извършена проверка. Комисията ще заседава на 15-и април.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!