Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните българи в Съединените щати отбелязаха празника в различни части на страната

Снимка: БГНЕС

Православните българи в Съединените щати отбелязаха празника в различни части на страната в християнски храмове. Освен в Чикаго, където се намира най-голямата българска общност, Великден беше отбелязан и във Вашингтон от единствената активна българска църква в региона. За БНР Отец Стефан Михайлов от църквата "Свети Иван Рилски" каза, че по време на службата припомня делото на Исус Христос:

Исус Христос е дошъл за грешниците на земята, така че не бива да се притесняваме, ако ние сме правили много грехове, защото когато се разкаем и се обърнем с гореща молитва към Бог, Бог винаги ще ни прости и ще ни помогне да почнем да живеем според неговите заповеди.

В проповедта си Отец Михайлов засяга и друга тема :

Трябва да продължаваме като българи да пазим нашите български църковни и народни традиции, защото един народ се определя по своите традиции, своите обичаи. Затова ние трябва да продължаваме и тук. По такъв начин само можем да запазим българщината.

На Западния бряг от църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Мартинез, Калифорния,  отец Христо Цанков заяви, че очакванията са в храма да присъстват около 300 българи. Към тях той е подготвил послание за възкресение:

Нека да живеят в мир, да възкръснат за нов живот. Да оставят ако има някакви греховни наклонности, да ги забравят и да възкръснат за нов живот.

В Калифорния Великден настъпва в 10.00 сутринта българско време, а във Вашингтон - в 7.00 сутринта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!