Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Василев обвини БНБ и прокуратурата за умишления фалит на КТБ

Снимка: БГНЕС

Мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев обвини БНБ и прокуратурата за умишления фалит на банката. В изявление, направено чрез официалния сайт на Василев, той твърди, че БНБ е действала неадекватно след показните акции на прокуратурата, предизвикали кризата в банката.

В изявлението си Цветан Василев обръща внимание, че БНБ е поставила Корпоративна търговска банка под най-тежката възможна форма на специалния надзор, а квесторите, които са работили в банката, не са имали необходимата квалификация. Според банкера наложените мерки са приложими при опасност от неплатежоспособност, докато КТБ, към момента на поставянето ѝ под специален надзор, е в класическа ликвидна криза.

Василев пита и защо на банката не е дадена ликвидна подкрепа по подобие на Първа инвестиционна банка.

Цялостното поведение на БНБ, след изкуствено причинената ликвидна криза в КТБ АД от театрал-майсторите на българската прокуратура, е пример за това как в кратки срокове може да се ликвидира банка, която до вчера е работила добре, категоричен е Цветан Василев.

Той потвърждава, че ще потърси правата си чрез съда в Страсбург, а със спечелените средства от делото ще създаде фонд "Пострадали от действията на държавата, в случая КТБ".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!