Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събарянето на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" е трябвало да стане задължително под наблюдението на конструктор

хотел вероника
Снимка: Радио Варна

Събарянето на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" е трябвало да стане задължително под наблюдението на конструктор. Такъв специалист никога не би разпоредил да се събарят носещи колони - това заяви във Варна председателят на Варненската строителна камара Валентин Вълев. Вълев каза още, че освен план за безопасност и здраве за реконструкцията на обекта е трябвало да има и план за събаряне:

Може би е трябвало да има план за безопасност при събарянето. Има план за събаряне, план за безопасност при събаряне. Аз не съм запознат конкретно с нещата. В България не е много познато събарянето на сгради, нямаме такава практика, както например в другите държави. Професионализмът в събарянето при нас не е толкова голям, защото нямаме толкова голям опит и според мен, лицензирането на тези фирми, както ние имаме лицензиране на фирми в строителството, лицензирането на фирмите, които правят събарянето, трябва да е много строго, тъй като ние сами виждаме колко е опасно едно събаряне.

Според Вълев събарянето с контролиран взрив е по-безопасен метод, тъй като никой не остава на строежа и биха били избегнати жертвите. Разследването на инцидента при събарянето на хотел "Вероника" продължава, все още няма задържани по случая. От днес започва работа техническа експертна комисия, която до 30-и април ще проверява цялата документация, свързана с хотела.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!