Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо децата ни бягат от вкъщи

Снимка: Радио ВИДИН Архив
В началото на март 15-годишната Камелия от Видин избяга от вкъщи, защото майка й не я пуснала да отиде на дискотека. Момичето беше намерено след продължило 8 дни национално издирване. Дни по-късно друго 15-годишно момиче избяга от дома си в село Тошевци, община Грамада. То беше намерено след ден в монтанското село Добри дол. Обществено достояние през март стана и трети подобен случай- 13-годишно момиче от Видин избяга и беше открито ден по-късно в района на автогарата в Белоградчик. Това е третото бягство на малолетната от дома й.

Защо децата ни бягат от вкъщи?

Налагането на ограничения е една от честите причини за бягство от дома. Това мнение изразиха ученици от видински училища. Те обаче бяха категорични, че бягството не решава проблема, а напротив- задълбочава го:

"Когато родителите не пускат децата да излизат навън и те по този начин се бунтуват... Има някакви проблеми, но те не се решават по този начин. Ако има нещо, трябва да се говори с родителите... Някои родители мислят, че боят е средство, но става още по-зле. Трябва разговори, психолог също може да помогне."

При подаване на сигнал за бягство на дете от вкъщи се свиква Координационният механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца в риск. В него участват представители на полицията, отдел "Закрила на детето", Прокуратурата, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, психолози. Разглеждат се постъпилите сведения за детето и се изготвя план за закрила. Доклад за случая се изпраща до Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за закрила на детето.

Статистката на отдел "Закрила на детето" във Видин сочи, че момичетата бягат от вкъщи по-често, отколкото момчетата. По този начин те протестират срещу нещо в семейството, от което не са доволни, обясни началникът на отдела Лиляна Петрова:

"Правим извода, че причината за бягствата на децата се корени дълбоко в семейната среда. Определено нещо се случва в семейството, и то не за кратък период от време. Смятаме, че има пропуски във възпитанието още от детска възраст. Не се говори много с децата в семейството. Родителите нямат достатъчно време, за да слушат детето. Необходимо е връзката родител-дете да се заздрави, да се намерят начини и форми децата повече да споделят с родителите."

Психологът на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово Кирил Кунчев сочи като важна причина за бягствата от вкъщи това, че на тази възраст- около 15 години, децата откриват себе си, започват да се борят за своята индивидуалност, искат да бъдат значими и да получат самостоятелност. В тази ситуация много важна е ролята на родителите.

"Принципът е родителите освобождават детето си, а не детето води борби с родителите си, за да получи тази свобода, тази самостоятелност", обясни Кирил Кунчев.

Родители също се съгласиха, че в тази възраст децата имат нужда да споделят и добрата семейна среда е много важна:

"В семейството би трябвало да има разбирателство, но много често родителите нямат време. В тази възраст децата имат нужда от споделяне и споделят с неправилните хора - тези, които са на тяхната възраст... Децата копират родителите си. Аз с моето дете не съм имала проблеми... Никога не съм имала подобни проблеми. Постига се с разговори, без нищо друго. И сега сме приятелки с дъщеря ми."

Много трудно е и за родителите, и за младите хора в тази възраст да се справят с предизвикателствата пред тях, смята психологът от Видин Катя Райчева. Според нея всичко е въпрос на търпение, толерантност и взаимно уважение.

"Много е трудно да се балансира. Родителите трябва да успеят да бъдат приятели на децата си, да се интересуват какво се случва, да се опитат да разберат техния начин на мислене. Добре е родителите да познават детето си, да познават неговите силни и слаби страни, да го подкрепят в силните му страни и да му покажат, че го обичат въпреки всичко, което се случва", каза Катя Райчева.

Децата са жертва на битката на родителите за оцеляване. Мнението е на директора на професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин Евлогия Манджукова.

"Убедена съм, защото отсъства моделът "семейство" в юридически смисъл и в традиционния български вид. Така е, но не мога да упрекна никого, защото действително е битка за оцеляване. И това вече би трябвало да е проблем на държавата", заяви Евлогия Манджукова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59