Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Костов: Ръководството на КТБ трябва да понесе основната отговорност за кризата

Снимка: БГНЕС

Основната отговорност за кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде понесена от ръководството ѝ, а не от банковия надзор или външните одитори, заяви пред "Хоризонт" Бойко Костов, който е председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България.

Според него, ако ръководителите на едно предприятие извършват умишлено нарушение или искат да скрият проблеми в него, това много трудно може да се открие от одиторите или от надзора.

От гледна точка на КТБ, ръководството на самото предприятие носи цялата отговорност както за управлението на предприятието, т.е. да го управлява ефективно и ефикасно, така и по отношение  на изготвяне на финансовите отчети, които трябва да бъдат достоверни и да представят вярно и честно финансовото състояние на такива предприятия. Одиторът само трябва да удостовери това обстоятелство. В случаите, когато има измами от страна на ръководството, те са трудни за разкриване от външния одит и от регулаторните органи, заяви Бойко Костов.

Прокуратурата обаче започна досъдебни производства срещу външни одитори на КТБ, както и срещу представители на банковия надзор в БНБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!