Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на розата в Казанлък да бъде включен в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Снимка: БГНЕС
Празникът на розата в Казанлък да бъде включен в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО - това предложи Генералният директор на организацията Ирина Бокова на среща в Париж с кмета на Казанлък Галина Стоянова. Срещата бе в рамките на съпътстващата програма на изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, която от днес е открита за публиката.

Мистериозната епопея на тракийските царе се разкрива в Лувъра
- пише вестник "Фигаро" в обширна и богато илюстрирана статия за българската изложба, от днес отворена за посетители.
Разкошната експозиция представя траките в цялата историческа дълбочина -  подчертава изданието. Припомняйки митичните тракийци Орфей и Спартак и мястото им в Омировата "Илиада", то изтъква значимата роля на траките в античния свят.
И днес безценни съкровища и богати погребения са изравяни по българските земи и бреговете на Черно, Мраморно и Егейско море - пише вестникът.

Статията се спира на космогонията, бита и облеклото на древните траки и представя накратко историята на Одриското царство, но не пропуска да припомни и предишните експозиции на тракийско изкуство в Париж.

Междувременно съпътстващата българска програма продължи снощи с откриването в културния ни институт на оригинална изложба с автопортрети на 33-ма изявени български художници, творящи у нас или във Франция. Довечера в катедралата "Нотр Дам" предстои концертът на хор "Йоан Кукузел - Ангелогласният".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!