Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългът на страната ни се е увеличил сериозно към края на 2014 година

Снимка: БГНЕС
Сериозно увеличение на дълга на страната ни към края на миналата година отчете Националният статистически институт. Предварителните данни сочат, че в края на 2014 година държавният дълг е бил повече от 22,6 млрд. лева или 27,6 процента от Брутния вътрешен продукт.

В края на миналата година дългът на страната ни нарасна силно заради проблема с Корпоративна търговска банка. През декември бе поет междубанков заем от 1,5 млрд. евро, с голяма част от които се изплащат гарантираните депозити от банката с отнет лиценз. Този дълг вече е платен, но през тази година, след като бе рефинансиран чрез тройната емисия еврооблигации за повече от 3 млрд. евро. През януари пък страната ни имаше голямо погашение по т.нар. "дълг на Милен Велчев".

Към края на миналата година или момента, към който са обобщени предварителни данни на националната статистика, се отчита междубанковият заем преди плащането, както и облигационната емисия, поета миналата година за плащането през януари. Така дългът към края на декември набъбва до 22,6 млрд. лева, като година по-рано е бил 14,7 млрд. лева.

В сектор "Държавно управление" отчита бюджетен дефицит от 2,3 млрд. лв. или 2,8 процента от БВП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!