Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" или "против" по-високата глоба за паркиране

Снимка: Полина Тодорова
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим "за" или "против" по-високата глоба за паркиране и ще доведе ли тя до по-скъп рушвет. Преди да излязат във Великденска ваканция, депутатите решиха на първо четене глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи от 20 на 200 лева. Мотивът е дисциплиниране на водачите и улесняване на пешеходците и хората в неравностойно положение.

Какъв ще е резултатът, ако глобата за спиране върху тротоар или зелена площ стане 200 лева?

"Глоба от 200 лева е висока...Правилно е глобата да е 200 лева. Не може да летиме, погледнете всички тротоари, то няма къде да се върви...И скоростта да се намали, и да конфискуват коли даже...Не е правилно да има такава глоба, защото градът е разкопан, няма места за паркиране, всеки търси начин да се спасява...", показва анкетата на Пламен Коцев сред видинчани

Гошо Борисов
е дългогодишен шофьор, има книжка от 1965 година, автоинструктор е и отлично познава Закона за движение по пътищата.

"Страдаме от слаб контрол, мисля, че глобите трябва да се увеличат, българинът е свикнал да го ударят по джоба, за да се сети, че не трябва да нарушава правилата. Солени глоби и строг контрол- иначе няма да се оправим
", заяви Гошо Борисов.  

Какво казват и народните представители по темата: "За" или "против" по-високата глоба за паркиране. Депутатът от Патриотичния фронт в област Враца Красимир Богданов припомни пред Жоро Александров, че неговата политическа сила е предложила повишение на глобите за нахалните шофьори, които паркират по тротоари, на зелени площи или върху детски площадки. Народният представител не очаква, че повишението на санкциите ще увеличи възможността неморални ченгета да си искат повече пари, за да скрият гафовете на провинени шофьори.

СнимкаОт БСП са против предложението, защото размерът на санкцията бил твърде голям и не допринася с нищо за разрешаването на проблема къде да паркират безбройните коли в големите градове. Това каза депутатът от област Видин Филип Попов.

И така- с глоба от 200 лева, повечето от народните ни избраници искат да борят паркирането по тротоарите. Но понякога човек и да иска, няма къде да паркира. И още един съвет, отпрвен от слушател на Радио ВИДИН към депутатите- "преди да увеличите глобата за паркиране, увеличете доходите".

Още "за" или "против" по-високата глоба за паркиране чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00