Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43-то издание на Литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Снимка: Община Хасково

36 млади автори от цялата страна ще участват в тазгодишното 43-то издание на Литературните дни "Южна пролет", които започват днес в Хасково. До петък южният град ще бъде център на книгата.

Конкурсът "Южна пролет" е за дебютна литература. Участниците се състезават в разделите проза, поезия, литературна критика, драматургия и филмов сценарий. Най-младият дебютант е 15-годишната Славея Захариева от Димитровград. Между кандидатите за носители на голямата награда "Пегас" има икономисти, адвокати и голямо присъствие на журналисти.

Със запалването на огъня пред Хасковския театър "Иван Димов" от 18.00 часа е официалното откриване на Дните. 21 издателства подреждат своите заглавия в базар на книгата, който се открива на площад "Атлантически". В първия ден се отрежда участие на Елисавета Шапкарева, внучка на поетесата Елисавета Багряна. Премиерата на книгата "Абсурдни времена" ще бъде представена от авторите Маргарита Петкова и Добромир Банев.

Лауреатската вечер е определена за носителя на "Пегас"-а от 2010-а година Светлозар Стоянов. В програмата са предвидени още литературни вечери, срещи с победителите в конкурса от предишни издания, изложби и кинопрожекции.

На 24-ти е награждаването на лауреатите, които ще определи жури с председател професор Боян Биолчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!