Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 000 декларации за облагане на доходите предстои да бъдат подадени до края април

Снимка: БГНЕС

Над 200 000 декларации за облагане на доходите предстои да бъдат подадени до края април, когато изтича данъчната кампания. Това е и срокът, в който трябва да платим данъка си за довнасяне, припомнят от Националната агенция за приходите.

Най-лесният начин за деклариране на доходите е по интернет с безплатния персонален идентификационен код. Друга възможност е да декларираме доходите си с електронен подпис, припомнят от НАП. До момента са получени над 300 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път. Персоналният код се издава безплатно в офиса на данъчните по постоянен адрес. Ако декларацията е подадена по електронен път, тя се обработва по-бързо от данъчните и по-бързо може да ни бъде възстановен данък, ако имаме право на това. 

Ако предпочитаме да подадем декларация на хартия, може да я изпратим по пощата или да я подадем в офис на данъчните. В последните дни може да се наложи да се чака на опашка, предупреждават от НАП.

Данъчни декларации подават всички, които имат доходи извън трудов договор. Данъкът от последните три месеца на миналата година не е авансово удържан, така че трябва да бъде внесен до края на април.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!