Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата ще проверява "Банков надзор" в БНБ

| обновено на 23.04.15 в 17:23
Снимка: БГНЕС

Сметната палата ще направи проверка на управление "Банков надзор" в БНБ. Това ще е една от петте проверки годишно, които парламентът има право да възложи на одитиращата институция. Решението бе прието от бюджетната комисия в парламента, като всички парламентарни групи с изключение на "Атака" гласуваха "за". Партията на Волен Сидеров засега се въздържа, защото смята, че срокът от три месеца е крайно недостатъчен за проверката.

Задачата на Сметната палата е да провери ефективността на работата на банковия надзор и взаимоотношенията на ресорния подуправител с Управителния съвет на БНБ. Периодът на проверката е от началото на 2012 година до края на 2014 година, когато банковият надзор се е ръководил от двама подуправители - Румен Симеонов и Цветан Гунев. В момента и двамата са следствени заради кризата с КТБ.

Мартин Димитров от Реформаторския блок отбеляза: Имаше известни очаквания БНБ да инициира Европейската централна банка, заедно с Европейската комисия, да направи някаква вътрешна проверка. Нищо такова не се случи и това не е случайно.

Менда Стоянова се обърна към ръководството на Сметната палата с молбата да отговори на въпроса: Специално при инспекциите, които са извършвани на КТБ, има ли различия в подхода, който извършва Надзора с останалите банки и на КТБ. 

От своя страна новият председател на Сметната палата Цветан Цветков бе категоричен, че ще бъдат привлечени независими външни експерти, за да е по-качествена проверката: Ще направим всичко възможно да намерим безпристрастни. Това ви уверявам. Все пак има експерти и в академичните среди, и в университетите, които са с достатъчно познания в областта на банковото дело. 

Проверката на Сметната палата трябва да бъде готова до края на август. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!