Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата от каптирания извор в манастира „Рождество на Пресвета Богородица" е негодна за пиене

Снимка: wikimedia.org

Стотици жители на Ямбол и околните села пият вода от каптирания извор в манастира „Рождество на Пресвета Богородица" до село Кабиле. Пробите от здравната инспекция през последните месеци обаче показват, че водата е негодна за пиене.

Изследванията на здравната инспекция показват, че водата от Аязмото  е с повишено количество нитрати и ешерихия коли, а микробиологичният й състав не отговаря на стандартите. Резултатите обаче не спират хората да наливат 20- литорови туби и да пият от водата, като дори я смятат за лековита. Едни за изцеление, а други просто защото питейната вода от чешмите им е с много лошо качество.

Сестра Антония казва, че преди дни от Здравната инспекция отново са взели проби и е въпрос на дни водата да бъде обявена за годна за пиене.  Според нея тя и досега е била с добри показатели: Никой не се е разболял  от някаква болест досега от водата.

Изследванията в цялата област показват, че водата е  годна за пиене само в три от общо 90 обществени чешми. Показателите са се влошили още повече след наводненията през зимата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!