Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпуска 220 хиляди лева за "Перперикон"

Снимка: БГНЕС

Правителството отпуска 220 хиляди лева за археологическия комплекс "Перперикон". Новината съобщи премиерът Бойко Борисов, след като извървя стръмния път до скалния връх. Той нарече мястото уникално и посъветва всеки да го види, ако иска да знае българската история.

Отпуснатите пари са дълго чакани от археолозите. Сто и осемдесет хиляди лева са директно за проучванията на "Перперикон" това лято, а останалите - за поддръжка. Екскурзовод на премиера беше ръководителят на научната експедиция професор Николай Овчаров:

Това, което професорът е поискал, всичко вече му е преведено - на община Кърджали, на кмета - за да могат да работят през годината спокойно. За тази година финансирането му е уредено. Фактически, там, където са дърветата, да са приключили и последните разкопки и след това каквото е необходимо, пак, живот и здраве, ще бъде направено, каза премиерът.

Той се качи на "Перперикон" за първи път и така стана първият действащ министър-председател, посетил археологическия комплекс. След близо двучасова обиколка на скалния град Бойко Борисов го определи като "извънземно място":

За да си напиша сега във "Фейсбук", че който българин не е дошъл на "Перперикон", не познава историята, не знае каква перла има България. Хубаво е, че това, което професорът ми казва, е: инфраструктурата вече е добра, "Марица" ще доведе много хора. Толкова вече много туристи видяхме. Това е просто извънземно място.

На "Перперикон" днес липсваше министърът на културата Вежди Рашидов. Премиерът обясни отсъствието му със здравословни проблеми. Но го посъветва:

Вежди Рашидов работи перфектно. Една задача съм му дал само - щом има постановка "Език мой, враг мой", веднага да отива да я гледа. И да се учи от мене - мълчиш, работиш. От там нататък делата да говорят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!