Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Над 13 000 деца са напуснали училище през учебната 2013/2014 година

Снимка: БГНЕС

Повече от 13 000 деца са напуснали училище през учебната 2013/2014 година, сочат данните на Националния статистически институт. Близо 40 на сто изтъкват като причина заминаването в чужбина. Още по-голям е броят на децата, които напускат училище по семейни причини.

Има увеличение единствено на броя на учениците от 1-ви до 4-ти клас или т. нар. "начален курс". В по-горните класове броят на учениците намалява. Около 12 000 ученици са напуснали училище в основното образование, като най-честите причини са семейни или заминаване в чужбина. Всеки десети напуснал е декларирал, че няма желание да учи. 

Все повече родители избират ранно чуждоезиково обучение за децата си, като очаквано най-предпочитаният език е английският. 

За пет години се увеличават децата в детските градини, отчитат още от статистиката. Последната година в детските градини са записани над 240 000 деца. Въпреки това се отчита намаляване на броя на самите детски градини, с изключение на частните. Засега обаче те са алтернатива само за 1,4 % от родителите. 

Тази година в университетите се обучават с около 5 000 по-малко български студенти, но се наблюдава сериозен ръст на чужденците, които избират българските висши учебни училища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!