Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз управлявам държавата!

Снимка: Полина Тодорова
Кое провокира монтански депутат да започне кампания под наслов "Аз управлявам държавата"? Този въпрос разискваме в обществено-политическия час в "Посоките на делника". Депутатът се казва Чавдар Пейчев и е от Българския демократичен център. Идеята му е тази кампания да се разпростре в цялата страна и в нея да се включат хора от всички социални групи.

Чавдар Пейчев"Ако искаме нещо да се промени, обществото трябва да има ярка реакция по всеки казус. След влизането си в парламента осъзнах, че никой управник не би направил каквото и да било, ако хората ясно и открито заявят, че не го желаят. Реално, за да се повиши стандартът на живот и да има качествена промяна, трябва гражданите да надскочат себе си. Аз от една страна не желая да конкретизирам как да постъпят гражданите, за да не вляза в хипотезата, че създавам някакво движение и някакъв протест, който се опитвам да яхна. Това, което е важно за мен, е хората да осъзнаят ролята си, т.е., че от тях зависи всичко, да осъзнаят, че могат да го променят и до голяма степен да им разясня как протичат процесите", заяви Чавдар Пейчев. 

Кой всъщност управлява държавата, задавали ли сте си в скоро време този въпрос?

Според депутата Владимир Тошев от ГЕРБ "всеки човек е държавата и всеки би трябвало да я управлява."

"Подкрепям колегата в кампанията и казвам, че всеки от нас, ако поеме своите задължения и след това реализира правата си, ще бъдем много по-добре като нация", е мнението на видинския депутат.  

"Аз управлявам държавата", една кампания, която започва от Монтана. Събрахме още няколко мнения- на бившите депутати Борис Николов, в момента кмет на Белоградчик и на врачанския общественик Огнян Пищиков, както и на пенсионера Симеон Флоров.  

"Всеки един глас, колкото и милионна част да е от общия глас, е участие в управлението, чрез избори и другите форми на управление, включително и пряката демокрация. И е много предизвикателно, и е много точно", заяви кметът на Белоградчик.

"От гледна точка на Конституцията, един-единствен депутат може да бъде институция. Няма нищо случайно. Всичко става с желанието на хората, на народа. Не можеш да кажеш: "Аз не съм гласувал." Ти като не си гласувал, на практика пак си гласувал. Ти гласуваш за статуквото. Ние всички в момента създаваме историята на България - и обикновеният депутат, и обикновеният човек. И когато монтанският депутат Пейчев е изразил мнението "Аз управлявам държавата!", той го казва за себе си, но го казва и за всеки друг човек. Всеки друг човек по силата на обстоятелствата участва в управлението на държавата", подчерта врачанският общественик Огнян Пищиков.

"От обикновения човек зависи много, но ние не знаем за кого гласуваме. Трябва да си сигурен в хората, за които гласуваш. Нашата дума не се чува, на възрастните хора, не ни уважават вече", коментира пенсионерът Симеон Флоров.

Още по темата за управлението на държавата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59