Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балтимор очаква в петък официалния доклад за ареста и смъртта на чернокожия младеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 15 полицаи бяха ранени през изминалата нощ на безредици в американския град Балтимор, щата Мериленд. Губернаторът на щата Лари Хоган обяви извънредно положение, а кметът на града Стефани Роулингс Блейк въведе полицейски час. Щатската полиция на Мериленд и Националната гвардия на щата поемат охраната на града. За опазването на реда са мобилизирани близо 5 хиляди гвардейци и 5500 полицаи след като вчера групи от хора атакуваха полицаи и плячкосваха магазини.

Комисарят на полицията на Балтимор Антъни Батс каза, че действията на органите на реда ще са фокусирани върху разпръскването на демонстриращи, докато Националната гвардия ще отговаря за охраната на територията.

По време на пресконференция Батс коментира:

Това не са протести, това не е упражняване на първата поправка от Конституцията. Това са чисто и просто криминални действия.

Батс уточни, че нападателите са предимно тийнейджъри, които си мислят, че е „привлекателно“ да хвърлят камъни по полицията и призова родителите да не допускат децата им да стават част от вандалските групи. 

До момента са арестувани около 30 души. Очакват се повече арести след като бъдат изгледани видеоматериали от вчерашния ден на хаос.

В Балтимор напрежение между полицията и протестиращи има от 19-и април след смъртта на чернокожия младеж Фреди Грей, починал след задържането му от полицията. Ситуацията ескалира в събота, когато бяха първите сблъсъци между демонстранти и полиция. В петък се очаква официален доклад, който да даде яснота за причините за арестуването на Грей и обстоятелствата около неговата смърт.

Семейството на младежа остро разкритикува актовете на насилие и отправи молба за връщане към спокойствие. Протичащите в Балтимор демонстрации са против расовото профилиране от страна на полицията. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!