Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечерен час в Балтимор, войници от националната гвардия и полицаи охраняват улиците

Войници от националната гвардия и полицаи охраняват улиците на Балтимор, след като в понеделник протест срещу расовото профилиране от полицията прерасна в безредици и наложи въвеждането на извънредно положение.

В опита си да предотврати безредиците от предната нощ губернаторът на щата Лари Хоган изпрати 2000 гвардейци и 1000 полицаи по улиците на града. В града е в сила вечерен час от 22.00 часа вечерта до 5.00 часа сутринта местно време.

Малко след началото на вечерния час можеха да се видят стотици останали по улиците, сред които доброволци, приканващи присъстващите да се разотиват. Имаше и спорадични агресивни действия спрямо органите на реда и настъпления на полицейските кордони, както и частично използване на димки, но към момента изглежда, че наложеният вечерен час се прилага.

Във вторник в Балтимор през деня размириците отстъпиха място на предимно мирни демонстрации, като на места по улиците можеха да се видят танцуващи и пеещи хора. По-рано жителите на града се заеха с оценяване на щетите и почистване на последствията. По темата се изказа и президентът Барак Обама.

Няма извинение за подобен тип насилие на това, което видяхме вчера. Това не е протест. Това не е изразяване на позиция. Това са шепа хора, които използват ситуацията за свои собствени цели и те трябва да бъдат третирани като престъпници, каза Обама.

Президентът на САЩ допълни, че събития като случващото се в Балтимор и скорошните протести по други места могат да се избегнат занапред, ако се премине към конкретни промени в политиките и се дадат повече възможности на афроамериканските общности.

Последните демонстрации са свързани с неясните обстоятелства около смъртта на чернокожия младеж Фреди Грей, докато той е бил в ръцете на полицията. Случаят предизвика широк обществен отзвук и повдигна отново въпроса за полицейското насилие спрямо афроамериканци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!