Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще отпусне допълнителни средства за въоръжените си сили

Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Франция ще отпусне допълнителни средства за бюджета на въоръжените си сили, за да се справи в настоящия контекст на терористична опасност в страната и по света. Това съобщи френският президент Франсоа Оланд след заседанието на Съвета за отбрана, който обсъди финансовите перспективи за френската армия при настоящите бюджетни ограничения.

Франция ще осигури постоянен диспозитив от 7000 военни за охрана на националната територия от терористични заплахи като продължение на операцията, задействала след атаките в Париж през януари, съобщи  Оланд.

За следващите четири години френската армия ще получи допълнително 3,8 милиарда евро, съобщи още президентът. Той подчерта, че взима това решение със съзнанието за трудния бюджетен контекст. Французите трябва да се чувстват защитени, отбеляза Оланд. Проектозаконът за обновлението на военната програма на страната ще бъде обсъден от правителството на 20-и май.

Оланд уточни, че средствата за отбраната за настоящата 2015-а г. в размер над 31 млрд. евро ще бъдат осигурени изцяло от държавния бюджет. Мироопазващите мисии на френската армия по света ще бъдат подсилени, увери президентът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!