Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото очаква конкурс за новия управител на БНБ

Снимка: Българска народна банка

Социологическо проучване, проведено сред повече от 1000 пълнолетни граждани, показва, че новият управител на БНБ трябва да бъде избран с конкурс и да представи публично програмата си за управление. Това мнение са изразили повече от половината от участниците в изследването, ръководено от доц. Йордан Дойков.

Важно е управителят да гарантира, че ще има еднакви критерии при регулацията на всички банки и да има ясна визия за пътя на страната ни към еврозоната.

68 процента от анкетираните са категорични, че това трябва да е доказан професионалист от България. 16,3 процента считат, че това може да бъде отново български специалист, но с опит в чуждестранни финансови институции.

Според повече от 60 процента от запитаните от хората за икономиката ни ефектът от кризата в Корпоративна търговска банка вече е изконсумиран:

Над половината от респондентите - 50,8 процента изразяват становище, че кризата в КТБ ще продължи да влияе изобщо по един или друг начин в обществото. За 43,6 процента от респондентите се изразява мнението, че кризата в банката е вследствие на намесата на политиците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!