Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Ще се отпуснат средства за изграждането на исторически комплекс в Плиска

| обновено на 02.05.15 в 18:33
Снимка: БГНЕС

Държавата ще отпусне целево 500 хил. лева за старт на възстановителни работи в комплекса "Плиска". Решението ще бъде взето от Министерския съвет в четвъртък. Това заяви премиерът Бойко Борисов след церемонията по честване на 1150 години от покръстването на българите. Той обясни, че вече са му показали 2-3 проекта за възстановяване на комплекса в Плиска, които ще струват 7-8 млн. лева:

Ще разговарям с археолозите, които искат да работят още 45 дни за Шумен-Белокопитово. Ако се справят за 20 дена там, направо ги прехвърлям тука. Ще си го направим като Перперикон, както е в момента. Ще стане всичко красота, защото, може би, хората не знаят достатъчно. Да не обидя някого, че не знае, но имаше неща, които аз бях забравил от историята. Например, че тука са се писали първите книги, че толкова много неща са се случили.

Сега ще го направя така, че като идват туристите, като идват българите, като идват учениците, да могат виждат по етапи, по векове, какви събития са се случвали тук на това място преди 1150 години.2-3 проекта вече видях, откакто съм тука, 7-8 милиона досега. Целево в четвъртък около 500 хил. лева, за да могат да почнат разкопките и неща, които са действително гордост за нашата история. Колкото трябва, на етапи, ще им даваме.

За БНР Борисов каза, че за искането на Светия синод в училищата да се въведе вероучение трябва първо да се произнесе образователният министър Тодор Танев и да се проведе обществено обсъждане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!