Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без съдебно разпореждане за информацията за местоположението на заподозрени лица в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американски федерален апелативен съд реши, че полицията няма нужда от съдебно разпореждане, за да се сдобие с информацията за местоположението на заподозрени лица. Решението е на фона на течащия в Съединените щати дебат за защита на личните данни. То подменя акт на друг съдебен състав и се приема за победа за органите на реда.
Съдебното постановление идва след жалбата на заподозрения за кражба Куортавиос Дейвис, който в момента излежава присъда от 162 години затвор за серия от въоръжени грабежи. При неговия случай в Маями прокурорите са използвали записи за местоположението му от антените на мобилен оператор. И въпреки, че властите са се сдобили със заповед за обиск в нея не е имало аргументирано достатъчно основание и вероятна причина и така тя не е била квалифицирана като „съдебно разпореждане.“
2ма от 11-те съдии от базирания в Атланта 11-ти съдебен апелативен окръг гласуваха против като коментираха, че решението противоречи на Конституцията, която изисква съдебно разпореждане придобиване на информация. Те изразиха съмнение, че този прецедент ще даде възможност за нарушаване на личната неприкосновеност в интернет. Подобна е тезата и на Американския съюз на гражданските свободи.
Адвокатите на заподозрения заявиха, че ще обжалват във Върховния Съд.
Според доводите на съдиите дадената от Дейвис доброволно информацията за местонахождението се обработва и съхранявана от телефонната компания, с която той е сключил договор. Тя не му принадлежи и не може да се категоризира като лична.
Събраните данни, които са се използвали за доказателства се отнасят за минал период и в тях не се разкрива съдържанието на разговорите, съобщенията или лична информация от телефона.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!