Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди жители на Кирково са пострадали от вчерашната буря

| обновено на 08.05.15 в 17:46
Снимка: БГНЕС

Хиляди жители на община Кирково пострадаха от разразилата се в четеъртък следобед буря. Ураганен вятър и градушка колкото детски юмрук нанесоха сериозни поражения на къщи и земеделска продукция. Има загинали домашни животни. Нито един от засегнатите хора няма застраховка на имота си. През целия петъчен ден комисии извършваха оглед на причинените щети от бурите и градушките. Общината в Кирково ще поиска помощ от Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на временна заетост на пострадалите от бедствието семейства.

Бурята е започнала със силен вятър с пориви над 120 километра в час. Последвала е градушка, която на места е образувала 25-сантиметрова покривка. Най-тежки са пораженията в селата Фотиново, Върбен, Подкова, Шопци, Чорбадджийско, съобщи председателят на Общинския съвет в Кирково Шинаси Сюлейманов. Местните жители не помнят такава буря.

От урагана са изкъртени прозорци на училището в Бенковски, а отломки от стара сграда в двора му са съборили комина на съседна къща. Има много съборени дървета, отнесени и пробити покриви, счупени керемиди, повредени електрически стълбове, пострадали са и автомобили. Сериозни са щетите върху насажденията с чушки и тютюн. На практика няма здрав нито един корен, каза Сюлейманов. Пострадали са овошките и много пчелини. 

Градушката от четвъртък следобед е била с размери на яйце и е потрошила покриви и стъкла на автомобили в неделинското село Кундево. От пороя в съседното Средец има наводнена къща. Пътната настилка към селото е силно разрушена, има наноси и паднали клони. В близкото село Кочани се е активизирало свлачище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!