Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 май 2015 година

Духовият оркестър и вокалният състав на училище "Христо Ботев" - село Арчар изнесоха програма по случай 9 май
Снимка: Стефка Павлова

Отличените в конкурса "70 години от края на Втората световна война", организиран от Регионалния инспекторат по образованието във Видин, бяха наградени днес. Сара Георгиева от Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" е победителят в съревнованието. На официалната церемония по награждаването на участниците 11-класничката обясни, че е разработила мултимедиен проект за командира на Първа българска армия по време на Втората световна война- генерал Владимир Стойчев. Представените мултимедийни проекти са оценени от комисия от представители на Регионален исторически музей-Видин, Отдел "Държавен архив"-Видин, неправителствени организации, учители и експерти. Отличените автори получиха грамоти и награди от секретаря на Областния съвет на ветераните от войните Василка Карова и от началника на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. От Движение "Русофили" връчиха почетни дипломи на финалиста в националния кръг на конкурса "Пусть всегда будет солнце" Илия Асенов и на хората, спомогнали за неговото реализиране на областно ниво. Духовият оркестър и вокалният състав на училище "Христо Ботев" - село Арчар изнесоха програма, посветена на Деня на Европа - 9 май, и навършването на 70 години от края на Втората световна война. 

Министерството на правосъдието смята да закрие около 190 щата от администрацията на затворите. Това предвижда план за реформа в сектора, който са обсъдили синдикатите на работещите в системата на затворите и ръководството на ведомството. Предвижда се домът за малолетни в Бойчиновци да премине към затвора във Враца, а затворническото общежитие в Белене към затвора в Плевен. Така ще бъдат съкратени около 60-70 щата в администрацията.

Граждани сигнализираха за отрязан клон на дърво на булевард "Панония", в района на жилищен комплекс "Плиска" във Видин. Клонът,  който е бил над тротоара, е отрязан за минути вчера преди обяд от видинчанин, който обяснил на хората, опитали се да го спрат, че изпробва новата си резачка. Живущи в района съобщиха, че за случая е уведомена полицията. От фирмата, която се грижи за озеленяването в града, до вчера следобед нямаха информация за случилото се. Управителят на фирмата Даниела Димитрова заяви след направената проверка: "Относно отрязаният клон на булевард "Панония", за да се състави акт  на извършителя, трябват свидетели. Апелирам от името на Общината и от името на фирмата, ако някой  е видял това нещо, да съдейства. Нека да потърси отдел "Екология", за да може да се състави акт, защото това е абсолютна варварщина. Отрязан е един голям клон на дървото, но е направена такава рана, че не се знае дали то ще се възстанови след това."

757 четвъртокласници от област Видин се явиха на националното външно оценяване по математика днес. 751 деца писаха на изпита по български език и литература, който се проведе вчера. Общият брой на учениците, регистрирани за националното външно оценяване в 4 клас, е 794, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева: "Отсъстващите са в рамките на нормалното- по един двама ученици от клас, което и в сезона с вирусните заболявания е нормално... Всичко върви нормално, целият наличен състав е по места по училищата за методическа помощ и основно за контрол на дейността по националното външно оценяване." Учениците от 4 клас трябва да се явят на национално външно оценяване по "Човекът и обществото" и "Човекът и природата" на 12 и 13 май. Целта на т. нар. "малки матури" е да се види как училищата изпълняват своите възпитателни и образователни функции. 

Организацията на БЧК във Видин награди председателя на общинската организация в Макреш- Ванюша Василева, във връзка със Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, който отбелязваме днес. "В нашата страна организацията има около 14 000 активни доброволци. Това е денят, в който се награждават и част от нашите доброволци. Всяка една година сме награждавали различни наши доброволци с различни отличия", каза Цветелина Петрова, директор на Секретариата на Областния съвет на Българския червен кръст във Видин.

Организацията на БЧК във Видин дари средства на 18 абитуриенти- сираци и полусираци, във връзка със Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Традицията за това се поддържа от 4 години, каза Цветелина Петрова, директор на Секретариата на Областния съвет на Българския червен кръст в крайдунавския град.

Общината Монтана и Областният информационен център в града организират концерт и изнесен щанд за оперативните програми в региона, както и изложба от успешно изпълнени проекти. Експерти ще запознават гражданите с оперативните програми за периода 2014 - 2020 г., съобщи Александрина Здравкова, управител на Областен информационен център - Монтана. Концертът на пл. "Жеравица" е с участието на духов оркестър при Природо-математическа гимназия "Св. Кл. Охридски" и мажоретен състав при Общински младежки дом в града, Обединения детски комплекс "Ние, врабчетата", танцов ансамбъл "Младост", певческа група "Пъстренец Junior" и танцова формация "Dance Machine".

Сериозна подготовка за всички събития, включени в Ботеви дни`2015, се извършва във Враца. Това стана ясно на днешното заседание на техническата комисия, ангажирана с организацията, съобщават от Общината. Заседанието беше водено от кмета Николай Иванов. В срещата участваха представители на Районно управление "Полиция", КАТ, ДАИ, Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", военно формирование 54 990, Туристическо дружество "Веслец", Областната дирекция по безопасност на храните, "Автобусни превози", "БКС", Мемориален комплекс "Ботев път", областна администрация и служители от няколко дирекции на общинската администрация. Всеки докладва на какъв етап е изпълнил задълженията си по подготовката за празниците към момента.

С награждаването на повече от 90 деца от училището по изкуствата във Видин- СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", днес започнаха проявите по честването на патронния му празник. На 11 май учебното заведение ще навърши 130 години от създаването си. Децата получиха грамоти за постигнати успехи в  конкурси, фестивали и изложби през последната учебна година. В 15:00 часа в училището започна и тържественият Педагогически съвет, на който бяха връчени отличия на изявени преподаватели. От 18 часа в салона на Видинския общински драматичен театър ще започне спектакълът "Ламята", в който ще участват ученици от новия профил на училището, "Театрално изкуство".

Изложба на художничката Виктория Михайлова от Монтана зарадва ценителите на изобразителното изкуство в Лом. Експозицията беше  открита в Общинската художествена галерия "Поломие" и включва над 50 творби- пейзажи, портрети и фигурални композиции. Виктория Михайлова благодари за топлото посрещане, след което представи своите творчески виждания за мястото на изобразителното изкуство в нейното ежедневие. Изложбата в Лом може да се види до 7 юни в Общинската художествена галерия "Поломие". 

Ръководството и служителите на Областна администрация – Видин ще се включат в кампанията "Да изчистим България заедно" на 10 май, неделя. Държавните служители ще чистят от отпадъци района от сградата на администрацията на ул. "Дунавска" №6 до колодрума във Видин от 10.00 часа.   

СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин ще чества своя патронен празник- 133-та годишнина от създаването на училището, на 11 май, понеделник. Тържеството започва в 10 часа, съобщават от училището. Програмата по отбелязването на празника включва пролетен карнавал на ученици от началните класове. Пети клас ще представи как са се обличали хората в миналото. Ученици от шести клас ще участват в историческа игра "Сглоби пъзела", а седмокласници ще се надпреварват в състезание "Аз обичам България". Фотоконкурс, урок по танци и изяви на таланти са сред проявите в програмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00