Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на Европа европейските ръководители призоваха за мир, демокрация и солидарност

Снимка: БГНЕС

Европейските граждани и институции днес честват Деня на Европа - 9 май. В този ден се навършват 65 години от декларацията на френския министър на външните работи Робер Шуман, произнесена през 1950 г. и възприемана като основополагаща стъпка към последвалото обединение на Европа.

По повод празничния ден, Европейският съвет излезе с обща декларация, прочетена от председателя Доналд Туск:

Днес честваме обединена Европа, възродила се от пепелта на Втората световна война... Само чрез единство Европа може да съхрани мира... Наша отговорност е да насърчаваме мира, свободата, демокрацията, солидарността и просперитета както в Европа, така и извън нея.

За постигането на тези цели, посочи още Туск, Европейският съюз трябва да възприема многообразието на блока като най-голямото си преимущество.

Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини посочи във видеообръщение:

Преди 65 години на този ден нашите бащи и деди поискаха от всички европейци да се обединят и да оставят в историята войните и конфликтите. През тези десетилетия заедно с тях успяхме да превърнем ЕС в най-успешния регионален процес на интеграция в света.

Могерини заяви още, че Европейският съюз е изправен пред новото предизвикателство да превърне европейския проект на мира, стабилността и приятелство в проект на неговите съседни държави и на целия свят.

Традиционно и днес в Деня на Европа европейските институции отвориха врати за европейските граждани. Еврокомисари и служители на Европейската комисия участват в множество прояви на европейско и национално равнище. Комисията отвори вратите си за граждани, като различните генерални дирекции са представени на 25 щанда. Сред другите прояви са Дни на отворените врати в представителства на Европейският съюз в държавите от Общността, граждански диалози и културни събития.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!