Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от еврозоната се срещат в Брюксел заради Гърция

Не се очаква постигане на споразумение на днешните консултации

| обновено на 11.05.15 в 18:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Mинистрите на финансите на държавите от еврозоната се срещат в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с Гърция.

Преди началото на консултациите европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви:

Вероятно тази среща няма да бъде окончателна. Всички знаем това. Но мисля, че ще можем да говорим за съществен напредък в процеса, който е много по-резултатен и ефективен отпреди. Остават някои въпроси, които трябва да бъдат разгледани, и задача на гръцкото правителство е да увери партньорите си в своята воля и ангажимент за постигане на споразумение.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че не очаква постигане на споразумение за Гърция на днешната среща на министрите на финансите на Еврогрупата. Според него постигането на споразумението е въпрос на дни.

Атина разчита на положително комюнике по въпроса за преговорите с кредиторите с надеждата да бъде деблокирана част от заемите. Положителният изход от преговорите би дал възможност на страната да получи останалата част от кредита на стойност 7 милиарда и 200 милиона евро.

Ще има комюнике, което ще подчертае напредъка, който постигаме. То ще послужи като много добра основа за завършване на преговорите.

По-рано гръцкото правителството обяви, че няма да отстъпи от своите "червени линии" за отказ от намаляване на пенсиите и реформи в трудовото законодателство, които ще позволят по-лесно освобождаване на служителите. По този въпрос Варуфакис заяви: "Червените линии" са необходимост и са неизменни. По своя характер те ще послужат като обща основа.

По-рано днес в интервю за Би Би Си Костас Лапавицас, депутат от СИРИЗА и член на Постоянния комитет на партията, заяви:

Когато преговаряме с ножа на гърлото, условията очевидно не са добри... Гърция се нуждае от значително намаляване на дълга. Гърция се нуждае и от инвестиционна програма с ускорено изплащане на кредитите, която да насърчи търсенето, за да се стимулира икономиката. Тези условия са абсолютно задължителни.

Лапавицас заяви още, че ако се стигне до криза, Гърция трябва да фалира и да тръгне по своя път.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!