Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди бежанската криза в Европа

| обновено на 11.05.15 в 11:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини ще участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще бъде посветено на бежанската криза в Европа. Очаква се Могерини да поиска мандат за използване на военна сила срещу трафикантите на хора в международни води. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" е против тази мярка, защото тя би усложнила съдбата на мигрантите, отиващи в Либия, изходна страна към Европа през Средиземно море.

През изминалата нощ организацията публикува доклад, според който имигрантите от други страни в Либия са поставени в ужасяващи условия, принуждавайки ги да напуснат страната. Докладът се основава на голям брой свидетелски показания за отвличания, сексуални издевателства и изтезания спрямо имигрантите.

В интервю за Си Ен Ен генералният директор на Международната организация по миграция Уилям Лейси Суинг заяви:

Европа е обградена на юг и на изток от, както бих ги нарекъл, "безпрецедентни катастрофи" - от Западна Африка, през Южна Азия, до Близкия изток и Северна Африка. Има въоръжени конфликти в Сирия, Ирак, Либия, Йемен и други места... Това не е нещо, което ще секне бързо. Първостепенният ни приоритет да бъде спасяването на живот докато се намерят алтернативи за тези хора.


В сряда Европейската комисия ще представи стратегията си в областта на миграцията, която предвижда задължителни квоти за прием на бежанци за всички страни от Европейския съюз. Предложението за квотна система среща сериозна съпротива от много европейски лидери.

По данни на ООН 60 хиляди души са преминали Средиземно море от началото на годината в опит да достигнат бреговете на Европа. Над 1800 са загиналите, което е 20 пъти повече в сравнение със същия период през 2014-а г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!