Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стив Ханке: Присъединяването към еврозоната ще бъде бедствие за България

| обновено на 11.05.15 в 14:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влизането на България в еврозоната би било бедствие за страната, заяви бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке. На въпрос на "Хоризонт" дали България трябва да се присъедини към валутния съюз и какви са ефектите върху страната ни от кризата с Корпоративна търговска банка и срива в Гърция, проф. Ханке отговори, че именно валутният борд е предпазил България от много по-сериозни последици. Според проф. Ханке няма никаква причина да спираме действието на Валутния борд и ако това се случи, ще загубим дисциплина. По думите му, предимството на Валутния борд е, че в случай че стане нещо с еврото, то с Борда България няма да има проблеми и автоматично ще може да се върже с долара, при това за не повече от 10-15 дни:

Присъединяването "на документи" към еврозоната ще бъде тотално бедствие за страната. Вие ще станете точно като Гърция без каквато и да е фискална дисциплина, защото начинът, по който мислите в България, е като при гърците, не чак толкова лош, колкото при тях, но все пак е като на Балканите. Не е много добър. Ефектът от гръцката криза върху България няма да бъде толкова голям или по-скоро ще бъде минимизиран заради валутния борд, който прави страната дисциплинирана и силна. С изключение на една гнила ябълка в кошницата КТБ, банковата система е силна. Случаят с КТБ беше като природно бедствие, но това беше грешка на БНБ, огромна грешка. Всичко останало е в много добро състояние.

Проф. Ханке беше обявен за "Доктор хонорис кауза" на Варненския свободен университет за приноса му в развитието на модерната икономическа теория и повишаването на финансовата култура на младите хора.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Проф. Стив Ханке представя данните от проучване на Световната банка

Световната банка: Повече от половината от българите са финансово неграмотни

Повече от половината от българите са финансово неграмотни, показва проучване на Световната банка. Данните представи проф. Стив Ханке по време на конференция в София, посветена на бизнеса и образованието. Финансовата неграмотност не е проблем..

обновено на 11.05.15 в 16:58