Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: В КТБ е имало преференциални депозити с лихва от 9,8%

Снимка: БГНЕС

В Корпоративна търговска банка е имало преференциални депозити с лихва от порядъка на 9,8%, съобщи в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му, сред вложителите със специални лихви има известни имена, но най-крупните депозити са на юридически лица - т.е. фирми.

Прокуратурата се е сезирала от материали в медиите, че назначените от БНБ квестори са променили договори за преференциални депозити в обикновени. По този начин вложителите са успели да се възползват от изплащането на гарантираните суми, въпреки че не са имали законово право на това. В същото време е ощетен и Фондът за гарантиране на влоговете, защото е разплатил повече пари, отколкото реално е трябвало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БНБ е давала указания на квесторите за предоговарянето на преференциални депозити в КТБ

БНБ е давала указания на квесторите за предоговарянето на депозити с преференциални лихви в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи председателят на временната парламентарна комисия за проучване на казуса Десислава Атанасова . Комисията ще изиска..

обновено на 12.05.15 в 18:30

"Бромак" е сезирал редица европейски институции заради КТБ

Мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка "Бромак" ЕООД е сезирал редица европейски институции заради случващото се с банката. От кантората на адвоката на банкера Цветан Василев е изпратено становище, че решението на парламента да възложи на..

публикувано на 12.05.15 в 16:40

БНБ: Квесторите на КТБ са действали самостоятелно

Квесторите на Корпоративна търговска банка /КТБ/ никога не са искали от БНБ предписания за извършване на предоговаряне на влоговете, заявяват от Централната банка. По-рано през деня прокуратурата образува досъдебно производство срещу Елена Костадинчев и..

публикувано на 11.05.15 в 16:44