Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека ни завиждат

Доживяхме най-после да чуем някоя на първо четене радостна новина – българите в Холандия били по-добре от афганистанците и от сомалийците. Цели 30 на сто от нашенците в ниската земя имали работа и стабилни доходи, докато хората от други народи много по-трудно намирали прехрана.
Сега да ви кажа ли, че тази новина ме зарадва? Не, изобщо не ме зарадва, защото не мога да се радвам на чуждото нещастие. Но затова пък ме накара да се замисля.
Най-напред да помислим за това – с кого ни сравняват. Ами че афганистанците и особено сомалийците много по-трудно се приспособяват с живота в Европа, нямат образование, не знаят езика и едва научават по някоя дума, да не говорим за грамотност и квалификация в някаква професия. Трудно ли е в сравнение с тях нашите хора да са по-добре?
После – 30 на сто от българите успявали да подхванат работа и да не крадат. А останалите 70 на сто? Нали сме най-умни след евреите, нали сме специалисти по всичко, нали щом попаднем в добра среда, работим като германци едва ли не? Тогава защо закъсалите холандци не оценяват нашата кадърност и не правят пътечка от пари пред нашенците?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!