Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят изцяло "Станчовата алея" във Варна заради свлачището

Снимка: Жоро Александров

Достъпът до "Станчовата алея" в Морската градина на Варна ще бъде изцяло отрязан, както и участъкът в района на четвърта буна, където се активира старо свлачище . Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Областният управител обясни, че спешните мерки за укрепване на свлачището предвиждат да се спрат всички водоизточници над свлачищните процеси. Това включва отрязване и затапване на водопровода в бившето военно поделение. През поделението ще се отвори пътят, за да може да има някакъв достъп, след като "Станчовата алея" бъде затворена, конкретизира Пасев. Свлечената земна маса да бъде избутана и оградена с бетонови блокчета, с размери 1,60 на 0,50 м., за да не пада на пътя.

След около 5-6 дни отново ще бъде отворен достъпът за автомобили. В това време ще бъдат отрязани и короните на дърветата над ската, тъй като те усилват свлачищните процеси. Корените им обаче ще останат с цел укрепване.

Временните мерки ще струват около 150 хиляди лева.

Надяваме се средствата да бъдат получени от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, каза Стоян Пасев. Най-вероятно обаче, за да бъдат взети парите, ще бъде обявено частично бедствено положение в района, тъй като това е изискването на комисията.

Ще бъде изготвен и проект, за да бъде решен проблемът с цялото свлачище, след като се намерят нужните средства. Необходимата сума е между 18 и 20 милиона лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!