Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Разходите на домакинствата нарастват много по-бързо от доходите

Разходите на домакинствата нарастват много по-бързо от доходите. Това сочат данните за първото тримесечие на годината, изчислени от Националния статистически институт. Спрямо първите три месеца на миналата година разходите са скочили с 6,8 на сто, докато приходите са се увеличили само с 0,8 на сто.
Като цяло данните отчитат увеличаване на икономческата активност в населението и намаляване на безработицата до 10,6 на сто.

Най-сериозно увеличение на доходите има в сектора на далекосъобщенията, като там средното заплащане е близо 2 000 лева. При енергетиката и финансовите дейности заплатите са около 1 500 лева. Най-ниско е заплащането в хотелиерството и административните услуги, където средно месечно се получава около 650 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2015-а г. в обществения сектор нараства с 4,5%, а в частния сектор - с 9,4%.
Данните на статистиката показват, че през първите три месеца на годината работната заплата има по-малка тежест при формирането на семейния бюджет за разлика от пенсиите, приходите от самостоятелна заетост и социално подпомагане. 

За три месеца всеки е успял да спести средно по 88 лева, сочат данните на статистиката. Средният доход е 1 187 лева, а харчовете са 1099 лева.
При постъпленията в семейния бюджет основен дял има работната заплата. Най-големи са разходите на храна - 339 лева, като спрямо година по-рано те намаляват с 2,6 %. Всички останали разходи се увеличават, като най-чувствително това се вижда при сметките и харчовете за жилището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!