Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вноските за пенсия нарастват с по 1% през 2017-а и 2018-а година

Вноските за пенсия ще нарастват с по 1 процент през 2017-а и 2018-а година. Това е договорено на среща при премиера Бойко Борисов с участието на бизнес и синдикати.

Отпада първоначалното намерение да нараства и вноската за безработица, научи "Хоризонт".

Настояването за увеличение е на бизнес организациите. И сега в Закона е записано 2% увеличение, но то трябваше да отиде в частните фондове. На срещата при Борисов е решено средствата да се насочат към държавния пенсионен стълб.

Отстъпка правителството прави и на синдикатите – възприема се настояването работещите при 1-ва и 2-ра категория труд да се пенсионират по-рано – съответно на 55 и 60 години. Самата пенсионна възраст за категорийните работници ще нараства по схемата, предложена от МТСП. Ще се запази сегашната разпоредба работещите в силикозното производство да се пенсионират на 45 години. Там наетите са няколкостотин души. До края на годината ще е факт и възможността за прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към държавния "Сребърен фонд" и обратно. Все още не е уточнено колко пъти ще е възможно да се прави това.

Ако имат средства, професионалните пенсионни фондове ще започнат да плащат от догодина срочни пенсии на категорийни работници. Ако няма достатъчно пари в партидите, те ще отиват в НОИ, за да се гарантират правата им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!