Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" установи пълен контрол над град Рамади в Ирак

Най-малко 500 души са загинали в боевете

| обновено на 18.05.15 в 16:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" е установила пълен контрол над град Рамади в Ирак, нанасяйки тежко поражение на иракските сили за сигурност въпреки американските въздушни удари, съобщиха световните агенции.

Най-малко 500 души са загинали в боевете между иракските сили за сигурност и бойците от "Ислямска държава". Информацията бе потвърдена от говорителя на губернатора на провинция Анбар Муханад Хаймур. Сред убитите са цивилни и иракски военнослужещи. Между 6 и 8 хиляди души са напуснали града след активизиране на боевете. При бягството си силите за сигурност са изоставили оръжия и техника.

Съединените щати обявиха, че не могат да потвърдят превземането на Рамади. Според говорител на Пентагона, ситуацията в града е променлива и оспорвана.

Американският държавен секретар Джон Кери, който е на официално посещение в Сеул, заяви:


Убеден съм, че след преразпределяне на войските през следващите дни и седмици ситуацията ще се промени и бунтовниците ще бъдат отблъснати... Напълно съм убеден, че през следващите няколко дни ще наблюдаваме обрат.

Иранските власти обявиха, че имат готовност да се включат в действията срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Рамади. Това заяви Али Акбар Велаяти, съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Велаяти подчерта, че ако иракското правителство помоли официално Иран за съдействие, Техеран ще се включи незабавно в операцията по възвръщане на контрола над Рамади.

Във военната база Хабания на около 30 км. от Рамади днес пристигна конвой на шиитските милиции "Хашид Шааби", които са в готовност да започнат действия за връщане на контрола над града. Хикмат Сюлейман, говорител на губернатора на провинция Анбар, съобщи за Би Би Си:

Части на народната мобилизация ("Хашид Шааби") се събират в лагера Хабания с много войници от редовната иракска армия и иракските сили за сигурност.


Сюлейман допълни, че на заседание на Съвета за национална сигурност ще се координира ролята на шиитските милиции и по-нататъшните действия на иракската армия за освобождаване на Рамади. АФП съобщи, че в конвоя на шиитските милиции участват войници, танкове и други военни машини. Милициите са в бойна готовност, се казва още в съобщението.

Ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" обяви, че е извършила 19 въздушни удара в района на Рамади през последните 72 часа. Коалиционните войски са засилили подкрепата на иракската армия по молба на правителството в Багдад. Ударите са били насочени срещу позиции на бунтовниците, сгради под техен контрол и бронирани автомобили. Превземането на Рамади е най-голямата победа за "Ислямска държава" в Ирак. Нейни бойци вече контролират по-голямата част от обширната провинция Анбар, която се простира от границите със Сирия, Йордания и Саудитска Арабия до Багдад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!