Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново за проблемите с личните асистенти и как ще се използват възможностите на програма "Независим живот"

Снимка: Радио Видин, Архив


Личните асистенти са хора, които предлагат ежедневна грижа на онази част от обществото ни, изпаднали в нужда. Обикновено това са хората с увреждания, за които личните асистенти са единствения начин да оцеляват. От лични асистенти нерядко се нуждаят и възрастни, болни и самотноживеещи хора, които не са в състояние да се грижат за себе си. Вероятно, десетки са "случаите" при които и тази година нуждаещи се потребители ще останат без личен асистент, и то- заради бюрократизъм.

Има ли проблеми с личните асистенти за възрастни и хора с увреждания  в общините и как ще се използват възможностите , които предоставя новата програма на социалното министерство "Независим живот"- отговорите търсим в "Посоките на делника".

В момента в община Берковица се реализира проект "Нови възможности за грижа" по безвъзмездна финансова помощ "Нови алтернативи". Тя е продължение на програма "Подкрепа за достоен живот", изпълнявана от Община Берковица в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, която приключи в началото на тази година. Отново се предоставя  възможност възрастни и болни хора да имат почасово личен асистент за по-доброто им включване в обществото и повишаване качеството им на живот. За параметрите на проекта сътрудникът ни Петя Генова разговаря с Радослав Найденов, заместник-кмет на Община Берковица.

"Към момента до тази услуга в община Берковица са допуснати 76 лица. Има масово недоволство от хората за броя на часовете. Според тях те съвсем не са достатъчни", каза Радослав Найденов.

В община Кула услугата "Личен асистент" се осигурява на около 40 лица от 2011 година. Много от лицата, които кандидатстват, обаче не могат да бъдат включени в проекта. От 18 май тази година стартира и новият проект, който надгражда предишния. Нови 37 лица ще бъдат назначени по него,  обясни Христела Александрова.

В община Белоградчик по Проект "Нови възможности за грижа" и в момента текат обучения на 85 класирани лица за лични асистенти. От общо 94 кандидатствали за потребители на социалната услуга "Личен асистент", след оценка от Дирекция "Социално подпомагане" и решение на комисията за подбор на потребителите в Община Белоградчик ще бъдат включени 35 потребители. Те ще ползват услугата до 29.02.2016г. съгласно определения им индивидуален месечен бюджет, в рамките на определената часова квота за общо 3 600 часа месечно.

Камелия Петкова е майка на дете с увреждане, която чака да бъде назначена за неин личен асистент. Иванка Петрова се срещна с нея.

"Проблемите са цял куп. Не трябва да чакаме поредната програма. Децата трябва да се гледат 24 часа в денонощието. Часовете не са достатъчни и ни задължават да пишем отчети в тетрадки, пълен абсурд",  каза Камелия Петкова.

Поглед и към Лом. В крайдунавския град нуждаещите се също са много повече от одобрените по програмата "Личен асистент".

"Общината ни подписа споразумението на 9 април за ползването на услугата "Личен асистент". Проведени са необходимите обучения, услугата ще бъде предоставена за период от 10 месеца. Кандидатствали са 260 човека, а са одобрени едва 73-ма", каза пред сътрудника ни Владимир Недев Альона Арсенова, началник отдел "Социални дейности и програми за заетост" в Община Лом.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18