Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозират по-бързо намаляване на лихвите по кредитите от 2016 година

Лихвите по кредитите ще започнат да падат по-бързо догодина, прогнозира една от водещите банки у нас. Догодина пред банките в България предстоят стрес - тестове, след които част от институциите ще трябва да подсилят капиталовите си позиции. Другите банки, при които няма такава необходимост, вероятно ще потърсят възможности за увеличаване на портфейла си от нови кредити.
Тази година лихвите и по кредитите, и по депозитите ще намаляват, като общо спадът им ще бъде с около половин процентен пункт, прогнозират анализаторите. Според тях върху кредитирането ще окаже влияние и възстановяването на икономиката.
Банковият анализ подчертава, че е изключително важно как ще бъде реорганизиран секторът. Ако БНБ успее да изкорени „оставащите лоши практики на кредитиране и нарушенията на изискванията за отчетност и разкриване на информация“, доколкото и където са налице такива, може да се очаква подобряване на рентабилността на системата, коментират експертите. Според тях това ще даде допълнителен стимул на банките да подобряват условията при кредитирането.
Средните лихви по корпоративните кредите може да намалеят до около 4.50% в края на 2017 г. за цялата система при 5.87%, отчетени през март тази година. Потенциалът за намаляване на лихвите по кредитите на домакинствата е може би дори по-голям - достигане на средна цена на целия портфейл от кредити на сектора от около 7.75% в края на 2017 г. при 9.30%, отчетени през март 2015 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!