Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама налага рестрикции на полицията в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама издава изпълнителна заповед, която забранява на полицията да се сдобива от федералните агенции с няколко типа военно оборудване. Според разпореждането местните полицейски управления няма да могат да закупуват с федерални средства определени военни техники, сред които са танкове, въоръжени въздухоплавателни машини и оръжия с голям калибър.

До решението се стигна след като специалната работна група към Белия дом разработи препоръки за по-добра работа на местната полиция в Съединените щати.  В заключенията си експертите за записали, че използването на бойна техника от местната полиция би могло да има отрицателно въздействие спрямо гражданите, ако оборудването се използва произволно.

Мерките бяха съобщени от президента по време на визитата му в полицейско управление в Кемдън, щата Ню Джърси.

Станахме свидетели как военно оборудване може понякога да създаде усещане у хората все едно (полицията) е окупатор вместо част от общността, която ги защитава и им служи. Това може да отчужди и уплаши местните жители и да изпрати грешното послание, заяви Обама.

Забраната за снабдяването с техника, която Пентагона по пронцип използва на бойното поле, е на фона на критиката относно охраняването на протестите във Фъргюсън, щата Мисури. Миналото лято там властите използваха тежко бойно снаряжение срещу граждани, протестиращи по повод убийството от полицай на невъоръжен чернокож младеж.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!