Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли 16 годишните да гласуват?!

Снимка: Радио Видин
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това, трябва ли 16 годишните да гласуват. И ще отидат ли повече хора до урните, и няма ли да доведе това до съществен бонус за някоя политическа формация в България?

А иначе, младежите навършили 16 години, също да имат право на глас е предложение на депутат от ГЕРБ. Аргументите му са, че младите хора на тази възраст вече са достатъчно информирани и това би ги мотивирало да се интересуват повече от страната. Потърсихме за коментар политологът Владимир Иванов, който е и дългогодишен участник в правенето на избори, бил е член и председател на Районната избирателна комисия във Видин.

"Кой има право да избира е посочено в Конституцията. В чл. 42, ал. 1 е указано, че "гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи, и да участват в допитвания до народа". Следователно, който има намерение да разшири кръга на избирателите с включването на граждани от 16 до 18 години трябва да си осигури и достатъчно число привърженици в парламента, за да постигне съответното изменение в основния закон. Обикновено в страните от Европейския съюз гражданите придобиват право да гласуват на 18 години. В Австрия тази долна граница е 16 навършени години. Можем да предположим, че целта на подкрепящите това предложение е разширяване електоралния потенциал сред най-младата група избиратели. Във Видинска област младите хора от 16 до 18 навършени години са около 1800 души. Това би представлявало 1,78 % от новия, увеличен брой избиратели, който би се получил след тяхното включване. Младите хора в България не се "радват" на особено внимание от властимащите. Те са съществена част от безработните и обезверени хора, живеещи в несигурност. Свидетели са на разминаване между думите и делата, и на задкулисие в политическия живот. Ето защо актуалните политически партии и техните идеи са интересна, но не са най-радостната тема за обсъждане сред младите хора.", коментира политологът Владимир Иванов.  

Какво би станало, ако дадем право на навършилите 16 години да гласуват?

"16 годишните не трябва да гласуват, те още не могат да разсъждават правилно на тази възраст...По-добре тинейджърите да гласуват, защото те имат мнение, гледат новини, отколкото ромите, на които им хвърлят пари и те отиват, и гласуват...Най-малко на 21 години трябва да могат да упражнят правото си на глас...", са част от отговорите в  анкетата на Пламен Коцев.

А всички сме наясно с това, че традиционно възрастовата група, която остава най-пасивна в изборния ден, са именно най-младите.

Разговаряхме и с народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев, подкрепя ли той идеята на своя колега Георги Андонов.

"Интересна идея, той има своите аргументи, той също е много млад човек. Тази идея обаче е лично негова и не е обсъждана в партията. Личното ми мнение е, че това е конституционно недопустимо. А и не мисля, че все още е редно да задължаваме по този начин младите хора да участват активно в политическия живот. Нека да ги оставим да пораснат, да узреят и тогава да упражнят правото си на глас.", заяви Владимир Тошев.

Още за 16 годишните и гласуването чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59