Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Има спад на туристическите пътувания

Снимка: Булфото

Спад на туристическите пътувания през първото тримесечие на годината отчете Националният статистически институт (НСИ). Спрямо първите три месеца на миналата година намалението е с 15 на сто.

Близо 580 000 български граждани са извършили пътувания от началото на годината до края на март.

По-сериозно са спаднали пътуванията в България - със седем на сто, докато излизанията на българи в чужбина са намаляли с малко над 2 %. Около една трета от хората, които са пътували зад граница, са избрали да организират престоя си там с туристическа агенция. Ваканцията у нас са резервирали през туроператори малко повече от 7 на сто от българите.

Най-много са пътували българите между 25 и 44 години. Те са били на почивка или екскурзия. Хората между 45 и 64 години са пътували повече в чужбина.

Средно едно пътуване в страната, което е с лична цел, е струвало около 190 лева, а в чужбина повече от 650 лева. При командировките разходите са по-големи зад граница над 1000 лева, но по-ниски, ако служебното пътуване е в страната малко над 170 лева. При задграничните пътувания са най-големи разходите за транспорт, а в страната за храна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!