Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрес тестовете на банките може да бъдат подготвяни след избора на нов управител на БНБ

Подготовката на стрес тестовете на българските банки е свързана и с избора на нов управител на БНБ, смята Аглика Цветанова от Европейската комисия. Тя участва в дискусия, посветена на изграждането на Съюз на капиталовите пазари в Европа. Неговите основни принципи трябва да са готови до 2019 година, като основната му цел е да разнообрази източниците на финансиране на предприятията.

В специфичните за страната препоръки, които ЕК публикува на 13-ти май е заложено прегледът на активите на банковата система да бъде направен до края на 2015, водят се разговори за срока и дали той е реалистичен, обясни Аглика Цветанова, която е съветник по икономическото управление и европейския семестър в Комисията. До октомври би трябва да има яснота как ще изглеждат стрес тестовете. Текстовете на специфичните за страната препоръки, предложени от Европейската Комисия ще бъдат официално одобрени от Съвета на ЕС в края на юни, с оглед официалната позиция на българското правителство.

В никакъв случай не искаме да се бърза безцелно, но и не искаме да се отлага във времето безцелно, каза Цветанова.

През октомври е крайният срок, в който трябва да встъпи в длъжност новият управител на БНБ, тъй като мандатът на настоящия Иван Искров изтича тогава.

ЕК препоръчва до декември 2015 г. да извърши независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система, както и да я подложи на възходящ (отдолу нагоре) тест за устойчивост в тясно сътрудничество с европейските органи. Да извърши преглед на портфейлите за пенсионните фондове и застрахователния сектор. Да преразгледа и подсили надзора в банковия и небанковия финансов сектор, включително чрез укрепване на разпоредбите за гарантиране на депозитите и оздравяване на банките. Да подобри корпоративното управление сред финансовите посредници, включително чрез преодоляване на риска от концентрация и експозициите към свързани лица.

Стефан Сапунджиев от ресорната дирекция в Европейската комисия каза:

Този съюз не цели да измести банките, напротив, цели да даде възможност за нови източници на финансиране, разнообразяване на потока от капитали за малки, средни, и не само, предприятия.

По време на конференцията стана ясно, че БНБ не са изпратили становище относно изграждането на Съюз на капиталовите пазари. Такива становища са изпратени от заинтересовани страни и академични среди в България и скоро те ще бъдат публикувани на страницата на консултацията.

Като цяло в Европа основно бизнесът се финансира от банките, докато в САЩ повечето фирми набират ресурс от акции, търгувани на фондовите борси. Това дава възможност при затруднен достъп до банково кредитиране да не спира развитието на компаниите. Достъпът до финансиране е предизвикателство и за малките и средни предприятия в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!