Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой как решава проблема с неправилното паркиране

Снимка: Полина Тодорова
В обществения час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това, кой как решава проблема с неправилното паркиране - една тема с продължение. Преди месец глобата за паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки се увеличи 10 пъти - от 20 лв. на 200 лв.

Видинчанката Цветелина Милославова е решила своя проблем с неправилното паркиране. "Преди време спирахме колата пред блока, сега там има градинка, която поддържаме. Един от съседите обаче продължи да паркира автомобила си точно там. В продължение на година той минаваше през тревните площи на двата съседни входа, хората се възмущаваха. В крайна сметка наслагаха гуми и насадиха цветя. От съседния вход натрупаха камъни и клони, и по този начин показаха, че не им е приятно да се минава оттам. Аз реших да засадя едно борче, това обаче не помогна. Сега съм си сложила железни колчета, направила съм си оградка и така реших проблема с неправилното паркиране на съседа. По отношението на глобата за паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки, за обикновения гражданин и 50 лева са много. Тези, с големите автомобили S-класа, които си позволяват да спират неправилно, за тях и 200 лева са малко.", каза Цветелина Милославова.   

Слушател на на Радио Видин изрази мнението си по темата като каза, че "най-използваните зони за паркиране са уличните платна. Колите се нареждат в колонка покрай тротоара, по този начин ужасно стесняват платното и видимостта на пешеходците, особено по пресечките. Контрол никакъв".

Какво обаче констатират катаджиите?

"От 1 януари до 20 май тази година или за период от почти 5 месеца пътните полицаи са установили 296 нарушения на Закона за движение по пътищата, свързани с неправилно паркиране или престой. Служителите на реда са съставили 73 акта и са наложили 223 глоби по фиш.", заяви Лора Стефанова, говорител на видинската полиция.

От полицията допълват, че други 8 акта са съставени от служители на Районното управление на МВР във Видин, свързани с нарушения по Наредба №1 на Общинския съвет в частта за паркиране върху тревни площи, пешеходни алеи и т.н. Тези актове са изпратени във видинската община и следва кметът или упълномощено от него длъжностно лице да издаде наказателни постановления.

Ще помогнат ли по-високите глоби за решаване на проблема с безразборното паркиране в големите градове, Стефка Павлова попита кмета на Община Монтана Златко Живков. "За съжаление част от нашенците са свикнали, че като са тръгнали за централната градска част, трябва да спрат точно пред входа на банката. Този навик очевидно трябва да бъде позабравен. Естествено, когато има нарушения, трябва да има и глоби.", е мнението на монтанския кмет.  

Преди месец във Враца започна кампанията "Паркирал си неправилно! Помисли за мен!". Реализира се от Ученическия общински съвет в града. Председателят на Ученическия общински съвет Николай Николов съобщи пред Жоро Александров, че младежи лепят стикери по неправилно паркиралите коли на тротоари и зелени площи.

Още за това кой как решава проблема с неправилното паркиране чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00