Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК може да заведе съдебен иск, ако България не въведе новата директива за преструктуриране и възстановяване на банките

България е заплашена със съдебен иск от Европейската комисия, ако не въведе новата директива за преструктуриране и възстановяване на банките.  Страната ни заедно с още 10 държави са получили "мотивирано становище", което представлява втори етап от процедурата за нарушение.

Според текстовете на новата директива, банките трябва да имат изготвени оздравителни планове за преодоляване на финансови затруднения. В същото време на контролните органи се предоставят правомощия за намеса, така че да се предотврати изпадне в несъстоялетелност. Ако банката все пак е изправена пред фалит, загубите трябва да се покрият от акционерите и кредиторите при ясно определена последователност. Целта е данъкоплатците да не понасят тежестта от фалита на банка.  В процес на създаване са и национални фондове за преструктуриране. От догодина тези фондове в държавите от еврозоната ще бъдат заменени от Единния фонд за преструктуриране.
Страната ни е заплашена от иск пред Съда на Европейския съюз, ако до два месеца не изпълни ангажиментите си по внедряването на директивата.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!