Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Цените на стоките и услугите няма да се променят сериозно през следващите три месеца.

Цените на стоките и услугите няма да се променят сериозно през следващите три месеца. Това са прогнозите на предприемачите от секторите "Търговия на дребно" и "Услуги", обобщени от Националния статистически институт. През май общият показател на бизнес климата се подобрява.

В сектора на услугите предприемачите оценяват ситуацията като "подобрена", но са резервирани към увеличаването на търсенето през следващите три месеца. При търговията на дребно се очаква засилване на потреблението. Именно вътрешното потребление е един от основните фактори, движещи икономиката. Междувременно анализатори от една от водещите банки у нас отчетоха, че то е нарастнало с 0,6 на сто за първите три месеца на годината. По-голяма подкрепа за икономиката ще има брутното образуване на капитал, което расте със значително по-бързи темпове, коментират банковите анализатори.

От статистиката допълват с коментарите на предприемачите от ключовите сектори на промишлеността и строителството, които имат благоприятни очаквания за следващите три месеца.

Освен че са важни индикатори за развитието на икономиката, по-добрите показатели на индустрията са ключови и за преодоляването на безработицата. За първите три месеца на годината има намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!