Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Йордан Камджалов дирижира Пловдивската опера тази вечер

"Няма и криза в  публиката, по-скоро има криза в изпълнителството", коментира в интервю за Радио Пловдив световноизвестният диригент Йордан Камджалов. По думите му, за едно здраво и проспериращо общество взаимодействието в триъгълника на трите основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията – трябва да е много силно. 

Оценяваният като „явлението на 21-ви век“ маестро Камджалов застава на диригентския пулт по време на петъчния концерт на Държавна опера Пловдив – част от авторитетната програма на 6-то издание на „Дни на музиката в Балабановата къща”. 

От 19 часа в Концертна зала пловдивската публика ще чуе произведения от Фредерик Шопен и Пьотр Илич Чайковски. Солист ще бъде големият български пианист Евгени Божанов. Снимка

Маестро Камджалов е само на 34 години, но става известен в целия свят с това, че е първият чужденец, спечелил конкурса за генерален музикален директор и главен диригент на Филхармоничния оркестър и Оперния театър на Хайделберг. 

Младият диригент е свързан с Пловдив от детските си години. През 2010 става ко-инициатор и президент на Фондация „Йордан Камджалов”, предназначена да подпомага талантливи млади български изпълнители, композитори и диригенти. Присъствието му на световната сцена включва концерти с едни от видните оркестри и оперни театри на четирите континента, носител е и на наградата на БНР „Музикант на годината 2011”.

Цялото интервю с него чуйте в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!