Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Живков: Почетният знак на Монтана е жест към всички кметове на града

Снимка: РАДИО ВИДИН
На празника на Монтана - Св. Дух, кметът Златко Живков ще получи Почетния знак на града, който управлява през последните 16 години. Отличието се връчва с решение на Общинския съвет за приноса на кмета за развитието на Монтана. Това е поводът този петък в "Добро утро, кмете!" да ви срещнем със Златко Живков.

Не са много действащите кметове, които могат да се похвалят с най-високата награда на своя град. За Златко Живков Почетният знак на Монтана е признание за свършена работа и жест към всички кметове на града.

"За мен това е признанание за свършена работа. В историята на Монтана съм единственият с 4 мандата и 16 последователни години. Предишният - Тодор Грънчаров, е бил преди 100 години, в началото на миналия век. От друга страна, предполагам, че голямата разлика - между Монтана от 90-те години и тази от началото на този век, се вижда. Между впрочем, не само за Монтана 90-те години на миналия век бяха много тежки - град с разбита инфрасктруктура, тъмен, неугледен, с безброй проблеми, свързани с приоритетни плащания и други неща. Днес Монтана е коренно различна и мисля, че тези 15 години от началото на този век са силни години. Коренно променена е жизнената среда. Работим по много проекти - над 30, по над 50 обекта. Предполагам, че това е жест изобщо към кметовете. В историята на нашия град има поне още няколко кметове, които имат значителни заслуги за развитието на града - Игнат Попов от края на 19 век, Тодор Грънчаров, Гоцо Митов, в по-ново време Благой Чуприев. Не са малко хората, които са се трудили за този град. Това го приемам като жест и към всички кметове, не само към мен", каза пред Стефка Павлова, Златко Живков.

Областите, в които Монтана постига най-много през последните години, са околната среда, превенцията на риска от наводнения, благоустрояването на градската среда, културата и спорта, посочи градоначалникът:

"Монтана е в топ 3 от 265 общини, които имат депо за твърди битови отпадъци, което открихме в този период. 2009 година - градска пречиствателна станция за отпадни води, сепаратора за твърди битови отпадъци. В моменат реализираме воден цикъл и приключваме водния цикъл за рекордно къс период от време, като гледам какво чудо е в другите областни градове в България. Този обем от 54 млн. лева, който коренно променя подземния кадастър, и то в една много щекотлива тема, свъразна с води и воден сектор.102 улици са сменени за този период, а сега, след водния цикъл - 97. Проблемите с инфраструктурата може би са най-важните и най-тежките."

До началото на юли ще бъдат възстановени всички улици по водния цикъл, заяви Златко Живков:

"Улиците по водния цикъл вече повече от половината са възстановени. В момента, като част от водния цикъл, правим рехабилитация на още 13 централни улици. На практика целият център ще бъде сменен изцяло. Монтана, както и столицата София, нямаше изградена канализационна мрежа. Дори големите европейски столици не са със 100% изградена такава мрежа. Около 7000 души ще имат тази услуга. Възстановяването на улиците се движи в срок и мисля, че до началото на юли ще бъдем готови с всичко, което сме заложили."

По един от най-големите проблеми на Северозапада- безработицата, Златко Живков заяви:

"Безработицата има две страни. От една страна, на Бюрото по труда има свободни работни места и ние имаме отделни производства, за които няма работници. Монтана има над 25 фирми с по 200 работници и работодателите се притесняват, че няма качествена работна ръка. От друга страна, Монтана има безработни хора - 90% от ромски произход, без образование. Това е проблемът. Така че, когато говорим за безработица, трябва да направим тази уговорка, че на Бюрото по труда има свободни работни места и ние нямаме качествената работна ръка. Все повече ще имаме проблеми в тази посока. От друга страна, имаме маргинализирано население, без образование, което вдига тези проценти. Така че за мен това е важен въпрос, но той има минимум два отговора - има хора, които просто не искат да работят за едни пари. Изумих се в бюрото по труда, че част от курсистите са казали, че не искат да се записват, защото не могат да стоят 5 часа на едно място. А ние искаме на тези хора да бъдат изградени трудови навици. Има такива, за които лек няма."

СнимкаКакво мислят хората в Монтана за работата на кмета Златко Живков - какво е направил за града и какво не е, Катя Борисова се разходи по монтанските улици.

"По-добър кмет от него не сме имали...Всичко, което е направил е добро, единствено работни места не е осигурил...Което е направил, го е направил с чужди пари, иначе е хубаво...Навсякъде в Монтана личи почеркът на Златко Живков, единственото което все още търпи и той, са незаконните гаражи...Кино, може би трябва да се направи, а на кмета пожелаваме успех на местните избори...".

В края на четвъртия си кметски мандат, Златко Живков все още не е решил дали ще се кандидатира за пети.

"В момента съм на финала на подобно решение. Но трябва да го взема само и единствено, ако имам подкрепата на хората. Дотогава, докато имам подкрепата на хората за действията, които предприемаме, може и да продължа."

По повод празника на Монтана - Св. Дух, Златко Живков се обърна към жителите на града и общината  с думите:

"Най-важното за хората е да знаят, че на Северозапад нещата също се случват. Ние живеем в една подобрена и коренно различна среда, от тази, която наследихме. На всички желая много шанс, много късмет и да обичаме родното си място!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00