Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България e домакин на международна среща с участието на експерти от МВФ и Световната банка

Снимка: архив

България e домакин на международна среща с участието на експерти от Международния валутен фонд и Световната банка. На ротационен принцип, страната ни посреща представителите на държавите, с които попада в една група, в рамките на двете големи международни организации. 

В рамките на членството си в МВФ и в организациите от Групата на Световната банка България принадлежи към група от държави, интересите на които се представляват от общ изпълнителен директор. Затова специално за срещата у нас ще бъдат Мено Снел от Международния валутен фонд и Франк Хеемскерк от Световната банка. Те защитават интересите на страните, обединени в различни групи в двете организации.

В нашата група са 15 държави, сред които са Румъния, Украйна, Белгия и Люксембург. Групата се допълва от Армения, Босна и Херцеговина, Хърватска, Кипър, Грузия, Израел, Македония, Молдова, Черна гора и Нидерландия. Съгласно установената практика, страните от групата провеждат редовни заседания с домакин - страна-членка, които се използват като възможност за дискусии и размяна на мнения и позиции по въпроси от общ интерес.

Предишната подобна среща у нас беше 1999-а година. На високо ниво в институциите страна ни е представлявана и от финансовия министър Владислав Горанов и гуверньора на БНБ Иван Искров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!