Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печалбата на банките идва предимно от такси и от намалените лихви по депозите


Печалбата на банките идва основно от такси и от намалените лихви по депозитите, заяви финансистът доц. Григор Сарийски от Българската академия на науките. В момента продължава т.нар. "кредитен туризъм", защото клиентите с добри кредитни досиета могат да си позволят да потърсят заеми на по-ниски лихви. От друга страна, все повече хора предпочитат да оставят парите си на влог с по-ниска доходност, но в голяма и стабилна банка.

За втора поредна година банковата система отбелязва ръст на печалбата, коментира доцент Григор Сарийски:

Въпросът е, от какво все пак банките успяват да печелят, при положение че картината, която обрисувах, далеч не е розова. Много просто – от понижаването на лихвите по депозитите. Увеличават се за сметка на това приходите от такси и комисионни. Те нарастват с близо 12 процента.

При депозитната политика на банките: Неблагоприятното в случая обаче е, че тези тенденции са съсредоточени в няколко големи банки, тези, които стоят добре на пазара. Във всички останали има проблем с понижението на лихвите, тъй като агресивното понижение на лихвите би означавало изтегляне на депозитите в тях. Хората са склонни да влагат пари при под 1 процент лихва, само и само да бъдат в една стабилна банка.

Бизнес клиентите са готови да платят малко по-високи лихви по заемите, но да ги разсрочат за по-дълъг период: От друга страна пък, банките са склонни да имат пропуснат доход, тоест те да задържат кредитирането, само и само да имат известна гаранция, че предприятията, които теглят кредити от тях, ще могат да ги върнат в уговорения срок.

Тепърва ефектът от кризата с КТБ ще се усеща, тъй като Фондът за гарантиране на влоговете изплаща пари с кредитен ресурс, смята Сарийски. Според него работата на Временната комисия в парламента ще доведе до нулев резултат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!