Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Варненско лято" започва с постановката "Хъшове"

Сцена от "Хъшове"
Снимка: НТ Иван Вазов

С юбилейния спектакъл на Народния театър "Хъшове" на режисьора Александър Морфов, който се играе вече 10 години, тази вечер във Варна се открива 23-ото издание на международния театрален фестивал "Варненско лято". Другият юбилеен спектакъл на фестивала е постановката на Пламен Марков "Контрабасът", който вече 15 години е на сцената и на 10-и юни ще е неговото 250-о представление. Селекционерът на фестивала Ромео Попилиев е подбрал в основната програма шест спектакъла.

Председателят на Българската асоциация за театър Ириней Константинов каза, че театралният фестивал в морската столица е събитие, обречено на успех. Константинов обясни също актуалността на постановката "Хъшове".
 
Има идеали, които стоят вечно във времето и затова са идеали. Те са константи, те са пилони, те са фундамент, те са китовете, върху които се крепи света. През времето, малко или много, ние хората лавираме покрай тях, промъкваме се покрай тях, огъваме се пред тях. Целуваме ги фалшиво. Даваме знаци, че страшно много им се възхищаваме и ги защитаваме. И според мен идеалите си остават винаги едни и същи. Но хората, които ги презентират, хората, които си мислят, че ги представят на сцената, в различните времена по различен начин го правят. И това е най-неприятното, струва ми се. И промяната не идва, защото идеалите са се променили, а отношението и преминаването ни през живота към тях, каза Ириней Константинов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Започва международният театрален фестивал „Варненско лято“

Поредното 23-то издание на международния театрален фестивал „Варненско лято“ стартира от днес и ще продължи до 11 юни. Фестивалната програма ще покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, интересни чужди трупи, специално поканени за..

публикувано на 01.06.15 в 09:43

Остават броени дни до международния фестивал "Варненско лято"

Програмата на един от най-авторитетните форуми в областта на културата - международния фестивал "Варненско лято" беше представена днес. Той ще се проведе от 1 до 15 юни. Фестивалната програма ще се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през..

публикувано на 26.05.15 в 17:16
 Цветана Манева

"Варненско лято" - с обичани български постановки и имена на световния театър

Нови заглавия от българската и световната драматургия, както и познати автори като Вазов, Лорка, Ануи, Уескът ще представи 23-ото издание на международния театрален фестивал "Варненско лято", предаде репортер на БГНЕС. От 1 до 11 юни, на театралните сцени..

публикувано на 26.05.15 в 14:00