Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да променим ли Конституцията?!

Снимка: БГНЕС
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това, трябва ли да се промени Конституцията. Както стана ясно преди дни, комисия ще мъдри промените в основния ни закон. Това обаче по никакъв начин няма да засегне живота на обикновените граждани. Казват го хора от Видин с активна гражданска позиция:

"Конституцията не трябва да се пипа толкова често. Според мен това е едно отвличане на вниманието преди местните избори. Като са решили да правят промени, защо не се насочат и към намаляване броя на депутатите. Досега промените, общо взето, са за разширяване на демокрацията, но нищо не се усеща при нас - хората. Корупцията си съществува и сред съдебната, и сред изпълнителната власт. Те сега с тази промяна в Конституцията искат да си нагласят точните хора, да си извършат и в това отношение кадровите промени".

"Винаги има нужда от един по-съвършен основен закон, но Конституцията не би трябвало да търпи и много промени, тъй като това създава правна несигурност в обществото", е мнението на действащия юрист Пламен Стефанов, който е и председател на видинската адвокатска колегия.

През изминалата седмица парламентът гласува да бъде създадена временна комисия, която да работи по внесените от ГЕРБ, РБ, ПФ и 8 депутати от БДЦ предложения за промени в Конституцията. В срок от 7 дни от създаването й комисията трябва да предложи на Народното събрание правилата за обсъждане и приемане на законопроекта. Тя ще работи до приемането/отхвърлянето му.

"Този тип промени ме карат да съм особено внимателен, защото не съм убеден, че тези промени са от обсега на Обикновено народно събрание, което може да ги приеме. От чисто политически характер имам безпокойството, че се цели подмяна на персоналния състав на Висшия съдебен съвет. Управляващото мнозинство да избере от парламентарната квота хора, послушни нему, които да взимат кадрови решения, които са в тяхна полза. По този начин магистратите губят част от своята независимост", заяви пред Жоро Александров депутатът Явор Хайтов от БДЦ, който е и един от членовете на временната комисия.

Какви са разсъжденията на управляващите и опозицията за промените в Конституцията? Попитахме видинските народни представители Владимир Тошев от ГЕРБ и Филип Попов от БСП.

"Промените, които предлагаме ще бъдат подкрепени стабилно, за да можем да гарантираме на държавата в следващите години една устойчива реформа в съдебната система", заяви Владимир Тошев.

"Единственият проблем на управляващите, но който ще бъде разрешен, е завземането на съдебната власт. Конституцията е наш основен закон. Той не е локум, за да се разтяга според вкусовете на който и да е управляващ", каза Филип Попов.  

Докато слушахме видинските народни представители, на телефоните на Радио ВИДИН се обадиха слушатели, обединявайки се около това, че Конституцията първо трябва да се спазва преди да се променя.

От друга страна пък, защо наистина да няма промяна в Конституцията, но ако наистина това доведе до по-качествено правораздаване и по-добър достъп на хората до правосъдие.

Още за това, трябва ли да се промени Конституцията, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00