Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ одобри по-малки правомощия на Агенцията за национална сигурност

| обновено на 03.06.15 в 07:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Конгрес прие т.нар. "Фрийдъм акт", който променя условията за събиране на данни от телефонните разговори в Съединените щати за нуждите на борбата с тероризма. Вече гласуваният в Камарата на представителите и подкрепен от Белия дом закон беше приет и в Сената с 67 гласа "за" и 32 "против".

Според новия закон данните ще се съхраняват от телефонните компании и ще се предоставят на разузнаването след издаване на съдебна заповед. Пълното преустановяване на старите правила от Патриотичния акт за масово събиране на данни и съхраняването им от властите ще е факт след шестмесечен преходен период.

Президентът Барак Обама увери, че "Фрийдъм акт" ще се съобразява с гражданските права и ще увеличи доверието на обществото към този вид програми за следене. В изявление Обама поясни:

Администрацията ми ще работи експедитивно, за да гарантира, че професионалистите по национална сигурност отново ще имат пълния комплект от жизненоважни инструменти, от които се нуждаят, за да защитават страната.

За да не остане разузнаването без важни инструменти за следене, Сенатът трябваше да приеме нормативния документ в неделя, но тогава до гласуване не се стигна. Напрежението нарасна, след като участващият в кандидат-президентската кампания Ранд Пол настоя за повече дискусии въпреки предупрежденията, че оставането без регулация в конкретния случай излага страната на риск.

Върху програмата за следене на Агенцията по национална сигурност започна да се оказва натиск за промяна, след като Едуард Сноудън бившият служител към фирма - подизпълнител, работеща с Агенцията, разкри практиката за съхраняване на данните от телефонните разговори на десетки милиони американци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!